Gratis verzending en retourneren

Gratis verzending en retourneren

Vóór 15u besteld = vandaag verzonden

Vóór 15u besteld = vandaag verzonden

Achteraf betalen met Klarna

Achteraf betalen met Klarna

De start van een Week Zonder Vlees

Vanochtend werd ik wakker met een goed gevoel, de Nationale Week Zonder Vlees is begonnen. Met veel zin ga ik deze week tegemoet om mijn eetpatroon hopelijk voor altijd om te gooien. Na de aankondiging van mijn goede voornemen om hier aan mee te doen, kreeg ik diverse commentaren van mijn omgeving. Van een 'goed dat je mee gaat doen' mét inspiratie voor lekkere receptjes tot opmerkingen als 'dan eet ik wel een stuk vlees extra voor je, daar heeft toch niemand wat aan' en 'dit is echt weer een of andere trend voor millennials'. Okay dan, boomers ;-)

Met mij zullen vast vele anderen dit te horen hebben gekregen. Soms sta je daar dan met een mond vol tanden, soms met een slim antwoord. En ja, ik weet het: pick your fights. Maar het is toch fijn om af en toe met een tegenargument te komen.

Waar een aantal jaren geleden alleen al een vegetarische levensstijl nog bijzonder was, zijn er nu al meer veganisten dan ooit. Zelfs al hoor je niet bij deze twee groepen, is er wel al een veel grotere bewustwording ontstaan. 10 jaar geleden had je namelijk nooit van een flexitariër gehoord, nu geeft meer dan de helft van de Nederlanders aan, zeker drie dagen per week geen vlees te eten. Bij welke groep je ook hoort, elk steentje dat bijgedragen wordt is er één meer.

Dus bij dag één van de Week Zonder Vlees geven we je de meest gehoorde kritieken op het vegetarische dieet mét tegenargumenten. Laten we duidelijk zijn, wij vinden bewustwording erg belangrijk en willen niemand dwingen tot een bepaald eetpatroon. Maar áls je dan vegetarisch wilt eten en je krijgt kritiek, hóef je niet met een mond vol tanden te staan.

1. 'Een vegetarisch dieet is echt niet gezond. Je hebt vlees nodig hoor'.

Hier heeft Harvard uitgebreid onderzoek naar gedaan en hun Medical School-programma meldt dat we globaal kunnen stellen dat een vegetarisch dieet gezond is. Frisdrank, snoepjes en pizza is natuurlijk ook vegetarisch, maar niet gezond, vandaar het woordje globaal. Als je veel verschillende soorten fruit, groente, graan, noten en gezonde vetten eet, zit je tegen het mediterrane dieet aan. Daar leeft men langer. Ook geeft Harvard aan, dat er onderzoeken zijn geweest waaruit af te leiden valt dat een vegetarisch dieet het risico op bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten, obesitas, suikerziekten en diabetes vermindert. 

Het voedingscentrum geeft aan dat je gewoon de Schijf Van Vijf kunt eten zonder vlees zónder moeite. Je vindt de voedingsstoffen die in vlees zitten namelijk ook in andere producten. Benieuwd welke producten je dan moet eten om je eiwitten, ijzer, vitamines B1 en B12 binnen te krijgen? Hier helpen ze je op weg!

2. 'De dieren zijn toch al dood. Daar verander je niks aan.' 

Zojuist het meest voor de hand liggende argument ooit gelezen: als je overleden mensen vlees krijgt voorgeschoteld, eet je dit toch ook niet op? Je weet namelijk dat het verkeerd is en je wilt er niks mee te maken hebben.

Daarnaast, al eens gehoord van vraag en aanbod? Als je wilt dat er minder aanbod zal zijn, zal de vraag dus ook moeten afnemen. Daar tegenover ontstaan er steeds meer vlees vervangers. De vraag hiervoor nam namelijk toe. Binnen 2,5 jaar was de groei van de consumptie van vleesvervangers 51%. De prijzen van deze vleesvervangers zijn wel nog hoog, maar deze zullen naar verwachting gaan dalen. Producenten moeten nog veel geld steken in innovatie. Ook komen er steeds meer concurrenten op deze markt, die uiteindelijk zullen concurreren op het gebied van prijs.

3. 'Als je geen vlees wilt, waarom dan wel per se vlees namaken? Je wilt het zelfs dezelfde naam geven.'

Juist door het verschil zo klein mogelijk te maken tussen de vervangers en vlees, kan het aantrekkelijker én gemakkelijker zijn om gewoon voor die vervanger te gaan in plaats van dat stukje vlees. Dit maakt het vegetarisme een stuk laagdrempeliger en zelfs de niet creatieve kok kan dan nog alle recepten zonder moeite maken. Vaker zie je dat mensen die al een langere tijd geen vlees meer eten, creatiever worden met andere producten en minder vleesvervangers 'nodig hebben' om lekker te kunnen eten. Het is dus vooral om mensen een extra handje te helpen bij het creëren van een vegetarisch dieet.

4. 'Dit is echt weer zo een moderne onzin van millennials.'

Ja, er is meer groei dan ooit in het vegetarisme en veganisme dan eerst, maar dit is echt niet uitgevonden door millenials die weer eens zochten naar een nieuwe trend. Hier lazen we namelijk quotes van andere vegetariërs:

‘Nothing will benefit human health and increase chances for survival of life on Earth as much as the evolution to a vegetarian diet.’ – Albert Einstein (1879 – 1955)

‘I have no doubt that it is a part of the destiny of the human race, in its gradual improvement, to leave off eating animals, as surely as the savage tribes have left off eating each other’ – Henry David Thoreau (1817- 1862)

5. 'Als je geen vlees eet, moet je allerlei pillen voor vitamines slikken. Zó gezond is dat vegetarisch eten'.

Dat een vegetarisch dieet gezond is, lazen we net in puntje 1 al - thanks to Harvard. Maar de zogenaamde pillen waar zo vaak naar verwezen wordt, zijn niet persé nodig. Door het niet eten van vlees, is er een risico voor een tekort aan vitamine B. Deze vitamines haal je echter niet alleen uit vlees, maar ook uit zuivel, soja, noten, peulvruchten, ontbijtgranen, bananen, bladgroente, volkorenbrood en ga zo maar door. Als je een normaal gebalanceerd dieet hebt, haal je je vitamine B dus wel ergens anders uit.

Mét vlees heb je echter wel meer kans op al die ziektes waar Harvard naar verwees. Point made.

6. 'Wat moet je dan überhaupt eten? Vegetarisch eten is echt niet lekker.'

Voor inspiratie om lekker te eten, mag je altijd naar ons Pinterest bord verwijzen waar we een heel bord vol vegetarisch eten hebben. Trouwens, bij een gehaktballenwedstrijd in 2013 van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie werd de derde prijs gewonnen door de gehaktbal van de Vegetarische Slager. De vakkundige jury wist niet dat tussen al deze gehaktballen ook een vegetarische gehaktbal was. Zo slecht zijn die vleesvervangers nog niet.

Heb jij een vegetarisch, veganistisch of flexitarisch dieet én hoor jij nog meer kritiek? Laat ons deze vooral dan weten (wellicht met comebacks), zodat we deze nog kunnen delen! Wij verheugen ons in ieder geval op de Week Zonder Vlees en zullen jullie iedere dag proberen te inspireren met een blogpost. Recepten, docu's, Instagramaccounts, en hotspots zul je allemaal bij Retrobubble kunnen vinden! Liefs en tot morgen dus ;-)

  • Mar 09, 2020
  • Categorie: Blog
  • Comments: 0
Leave a comment

Let op, comments worden eerst goedgekeurd voor publicatie